FILIT 2018

„Întâlnirile ALECART” la FILIT, 2018. Mai mult decât literatură

 

„Întâlnirile Alecart” la FILIT au fost organizate de elevi ai Colegiului Național Iași, redactori Alecart, cu sprijinul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” și al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” prin Centrul de Limbi Moderne și Integrare Culturală. În fiecare zi a festivalului, elevii și studenții – absolvenți ai Colegiului Național – au intrat în dialog cu scriitorii invitați: Carmen Firan și Bogdan Răileanu (3 octombrie), Gabriela Adameșteanu, Goce Smilevski (4 octombrie), Sylvie Germain, Eduardo Caballero (5 octombrie), Kamila Shamsie și Irina Teodorescu (6 octombrie), Iulian Ciocan, Augustin Cupșa și Radu Vancu (7 octombrie).

Fiecare întâlnire a fost precedată de prezentări de carte realizate de elevi din clasele de filologie (a X-a și a XI-a) de la Colegiul Național (Ioana Tătărușanu, Raisa Manolescu, Viviana Gheorghian, Alina Vițel, Mălina Turtureanu, Amalia Carciuc, Anastasia Fuioagă, Tamara Bivol, Andrada Strugaru) și urmată de recitaluri de muzică susținute de elevi și profesori ai Colegiului „Octav Băncilă”, atât de lăudate de invitați, dar și de cei peste 550 de elevi/ studenți/ profesori prezenți pe parcursul celor cinci zile în amfiteatrul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală. De asemenea, în cadrul acestor evenimente a fost deschisă Expoziția de grafică inspirată din poezia contemporană, „Semne de carte”, semnată de artistul plastic Ioniță Benea, un colaborator permanent al revistei „Alecart”.

„Faptul că vă adunați, ca o sectă extremistă, că citiți cărți, că scrieți despre ele, că faceți o revistă splendidă, că vreți să vă întâlniți cu ființele astea ciudate îmi arată că există credința aceasta de grup care dă literaturii viață. Asta e mult mai important decât ce face scriitorul.”- Radu Vancu

„Întâlnirile” au fost pregătite încă de la începutul vacanței de vară când elevii au ales, au citit, au discutat și au recenzat cărțile scriitorilor invitați. Cele mai bune cronici se regăsesc în numărul 21 al revistei „Alecart” ce a fost lansat în această perioadă și în care veți descoperi, printre altele, două interviuri (cu Mircea Cărtărescu și cu Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România), „scrisori” ale absolvenților sau o incitantă anchetă despre singurătatea în adolescență (la care au răspuns, pe lângă elevi, și scriitori consacrați).

Dialogul viu, „netrucat” de la „Întâlnirile ALECART” la FILIT 2018, născut din plăcerea descoperirii autorilor cărților lor preferate, spiritul critic și bucuria tinerilor cititori au fost unanim apreciate de invitați, de jurnaliști, de traducători:

Sunt onorată să fiu în această carte a celei mai fascinante instituții literare care este Alecart, îi admir profund pe Nicoleta și Emil Munteanu care au dat literaturii o șansă de a se apropia de tineri – așa cum nu mai există în această țară.” (Gabriela Adameșteanu)

Am fost fascinat de cultura română și acum sunt onorat să fac parte din povestea literară a Alecartului. Fascinația mea continuă și vă mulțumesc pentru analiza profundă, pentru toate gândurile adânci și pentru întrebările percutante.” (Goce Smilevski)

A fost o  plăcere extraordinară și o onoare să aud prezentările la și întrebările despre Kartografie. Una dintre cele mai mari bucurii ale scriitorului este să fie citit de oameni din țări diferite și să știe că poveștile sale își iau zborul peste hotare. Mulțumesc, Alecart.” (Kamila Shamsie)

Împreună cu Augustin Cupșa și Radu Vancu la ALECART. O discuție vie, interesantă. Întrebări foarte-foarte bune. Niște tineri extraordinari. Le mulțumim lor, dar și profesorilor Emil Munteanu și Nicoleta Munteanu.” (Iulian Ciocan)

Dragi alecartieni, care faceți posibile aceste întâlniri minunate, vă mulțumesc că sunt și eu de astăzi o parte activă din și printre voi.” (Augustin Cupșa)

Dragă Alecart, nici nu-ți poți închipui cât de mândră sunt să fiu invitata ta și cât de fericită sunt că exiști. , cum zice cântecul. Îmi vin idei de export al modelului tău de când te-am întâlnit. Ar trebui să te înfrățești, dragă Alecart, cu grupuri similare din Franța!” (Irina Teodorescu)

Privim în urmă. Vedem cum cele 5 zile de festival s-au scurs. Cu ce am rămas? Cu întâlniri speciale a căror intensitate își va face efectul asupra noastră mult timp de acum înainte. Cu imaginea unor scriitori diferiți în fiecare trăsătură a lor, dar dornici să intre într-un dialog onest cu cei care au ales să le citească operele. Cu lecturi și cu noi idei însușite. Cu o mai mare apropiere de literatura pe care noi, cititorii, o facem să fie vie.”(Viviana Gheorghian, elevă)

„Întâlnirile ALECART” la FILIT au fost, așadar, un spectacol în care alecartienii au arătat că tinerii încă mai citesc, că literatura poate deveni o parte importantă din viața lor, că întrebările vin dinăuntru, nu din afară, că există curiozitate și că a fi cititor este un mare privilegiu.

Există o specie de cititori mai rară decât cea a marilor scriitori. Specia asta salvează mereu literatura. Iar Alecart e casa ideală a acestei specii de cititori-salvatori. A fost absolut minunat, una dintre întâlnirile alea rare care dau sens literaturii. Mulțumesc & îmbrățișări!” (Radu Vancu)

Mai multe detalii pe: https://alecart.ro/

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner