Prima pagină Despre Colegiul National Evenimente ALECART 15 & întâlnirile esențiale, 28 ian. 2016

ALECART 15 & întâlnirile esențiale, 28 ian. 2016

ALECART 15 & întâlnirile esențialele
* 28 ianuarie 2016 *

Lansarea nr. 15 al revistei „Alecart” a fost gândită ca o dezbatere despre „întâlnirile esențiale” la care au fost invitați doi scriitori (Florin Lăzărescu și Dan Lungu), criticul literar Bogdan Crețu și filosoful George Bondor, adâncindu-se astfel tema centrală a acestei ediții.

Dezbaterea a avut ca punct de plecare patru experiențe hotărâtoare, evocate de către invitați, patru „povești”. Pentru George Bondor, „o întâlnire cu cineva poate fi una admirabilă cu o singură condiție: dacă te întoarce înapoi spre tine însuți. Dacă te face să reflectezi asupra vieții tale, asupra situațiilor esențiale din viața ta, dacă îți revelează ceva important despre tine, dacă îți dai seama că în definitiv întâlnirea ta cu altul are de-a face cu cât ești tu de deschis și te face să îți pui întrebarea ce anume te face să te deschizi față de alții și cum anume te deschizi în definitiv față de tine însuți.”, în timp ce, pentru Dan Lungu,o întâlnire reușită este o întâlnire în care simți vibrând aerul. Ca să existe o întâlnire, fiecare trebuie să știe ceva despre celălalt, trebuie să existe disponibilitatea de a te deschide în comunicare și curiozitatea de a-l cunoaște pe celălalt."

În ceea ce privește întâlnirea cu literatura, Bogdan Crețu constata că „lectura te pune într-o stare de iritare permanentă, îți mărește pupila, îți cultivă simțurile, te scoate din mecanica aceasta a cotidianului și te ajută să-ți inventezi realitatea care ți se potrivește”, insistând pe ideea că nu poți ajunge la citit prin scris, „toți scriitorii importanți au ajuns la scris prin cititiar Florin Lăzărescu completa: am ajuns scriitor pentru că am fost un cititor împătimit”.

Concluzia dezbaterii a fost formulată de Roxana Neamțu, elevă a Colegiului Național: „Alecart propune un joc inteligent al întâlnirii cu personaje, cu scriitori, cu spectacolul lumii”.

Mai multe detalii puteți citi pe: http://alecart.ro/lansarea-alecart-15-sau-despre-intalniri-esentiale/

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner